AB Komisyonu Mut zeytinyağını kayıt altına aldı

Genel (MA) - MUTAJANS | 11.04.2024 - 11:03, Güncelleme: 11.04.2024 - 11:03 986 kez okundu.
 

AB Komisyonu Mut zeytinyağını kayıt altına aldı

Mut Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) tesciline öncülük ettiği Mut Zeytinyağı’nın Avrupa Birliği’ne kabulünde ilk aşama geçildi. AB Komisyonu Mut Zeytinyağı’nı kayıt altına aldı.

Mut Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) tesciline öncülük ettiği Mut Zeytinyağı’nın Avrupa Birliği’ne kabulünde ilk aşama geçildi. AB Komisyonu Mut Zeytinyağı’nı kayıt altına aldı. Mut TSO Başkanı Sezer: “Mut zeytinyağı için artık hedef AB” Konuyla ilgili açıklama yapan Mut TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Sezer, “Güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşmanın yolu tarımdan, kırsal kalkınmadan ve de özellikle geleneksel ürünlerden, coğrafi işaretlerden geçmektedir. Dolayısıyla güvenli ve güvenilir gıdada önemi fazlasıyla artan coğrafi işaretli ürünlerin ve geleneksel ürünlerin korunması ve sürdürülebilirliğinin de sağlanması gerekmektedir. Bu bağlamda ülkemizde tescili ile korunması sağlanan Mut Zeytinyağı coğrafi işaretli ürünümüzün Avrupa Birliği Komisyonunda da korunmasının sağlanması için titizlik ile yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda 4 Nisan 2024 tarihinde başvurumuz AB Komisyonuna gerçekleşmiş olup ön incelemesi aynı gün olumlu bir şekilde tamamlanarak 4 Nisan 2024 tarihinde de başvurumuzun kabul edilerek PDO-TR-03226 başvuru numarası ile kayıtlarda yerini almıştır” dedi. Mut TSO Başkanı Sezer, şöyle konuştu: “İlçemizin teruar yapısı zeytinin ve zeytinyağının kalitesine ve duyusal özelliklerine doğrudan etki etmektedir. Aynı zamanda İlçemizin zengin bir flora ve faunaya sahip olması coğrafi işaretli ürünümüz olan ‘Mut Zeytinyağı’nın ayırt edici duyusal notalara sahip olmasında önemli bir etken oluşturmaktadır. İlçemiz, Türkiye’nin önemli zeytin üretim bölgelerinden biridir ve zeytinyağı üretim tarihi oldukça eski dönemlere dayanmaktadır. İlçemizde zeytin ve zeytinyağı üretimi, binlerce yıldır devam etmektedir. Dolayısıyla geçmişten geleceğe doğru uzanan ve gelecek nesillerimize bırakılmak üzere coğrafi işaretli ürünlerimizin gerek ülkemizde ve gerekse AB Komisyonunda korunması ehemmiyet oluşturmuştur. AB Komisyonunda ülkemizden tescil edilen Milas Zeytinyağı, Edremit Zeytinyağı ve Aydın Memecik Zeytinyağı ile tescil talepli başvurusu yapılan Kilis Zeytinyağı ve Mut Zeytinyağı kayıtlarda yerini almıştır. Mut Zeytinyağımızın AB Komisyonunda tescili için üreticilerimiz ile birlikte çıktığımız bu önemli yolda başta üreticilerimize, çalışma arkadaşlarımıza ve Avrupa Birliği Komisyonundaki tüm süreçleri özveri ile yürüten sınai mülkiyet hukuku kapsamında uluslararası mevzuata hakim olan coğrafi işaret danışmanımız Sayın Huriye Özener’e teşekkür ediyoruz.” Daha önce 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 3 Kasım 2015 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 367 tescil numarası ile “Mut Zeytinyağı” ibareli coğrafi işaret menşe adı koruması ile ülkemizde tescil edilmişti. İlçede her yıl ortalama 250 bin ton üzeri zeytin ve 150 bin ton üzeri zeytinyağı rekoltesi elde ediliyor.
Mut Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) tesciline öncülük ettiği Mut Zeytinyağı’nın Avrupa Birliği’ne kabulünde ilk aşama geçildi. AB Komisyonu Mut Zeytinyağı’nı kayıt altına aldı.

Mut Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) tesciline öncülük ettiği Mut Zeytinyağı’nın Avrupa Birliği’ne kabulünde ilk aşama geçildi. AB Komisyonu Mut Zeytinyağı’nı kayıt altına aldı.

Mut TSO Başkanı Sezer: “Mut zeytinyağı için artık hedef AB”

Konuyla ilgili açıklama yapan Mut TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Sezer, “Güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşmanın yolu tarımdan, kırsal kalkınmadan ve de özellikle geleneksel ürünlerden, coğrafi işaretlerden geçmektedir. Dolayısıyla güvenli ve güvenilir gıdada önemi fazlasıyla artan coğrafi işaretli ürünlerin ve geleneksel ürünlerin korunması ve sürdürülebilirliğinin de sağlanması gerekmektedir. Bu bağlamda ülkemizde tescili ile korunması sağlanan Mut Zeytinyağı coğrafi işaretli ürünümüzün Avrupa Birliği Komisyonunda da korunmasının sağlanması için titizlik ile yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda 4 Nisan 2024 tarihinde başvurumuz AB Komisyonuna gerçekleşmiş olup ön incelemesi aynı gün olumlu bir şekilde tamamlanarak 4 Nisan 2024 tarihinde de başvurumuzun kabul edilerek PDO-TR-03226 başvuru numarası ile kayıtlarda yerini almıştır” dedi.
Mut TSO Başkanı Sezer, şöyle konuştu: “İlçemizin teruar yapısı zeytinin ve zeytinyağının kalitesine ve duyusal özelliklerine doğrudan etki etmektedir. Aynı zamanda İlçemizin zengin bir flora ve faunaya sahip olması coğrafi işaretli ürünümüz olan ‘Mut Zeytinyağı’nın ayırt edici duyusal notalara sahip olmasında önemli bir etken oluşturmaktadır. İlçemiz, Türkiye’nin önemli zeytin üretim bölgelerinden biridir ve zeytinyağı üretim tarihi oldukça eski dönemlere dayanmaktadır. İlçemizde zeytin ve zeytinyağı üretimi, binlerce yıldır devam etmektedir. Dolayısıyla geçmişten geleceğe doğru uzanan ve gelecek nesillerimize bırakılmak üzere coğrafi işaretli ürünlerimizin gerek ülkemizde ve gerekse AB Komisyonunda korunması ehemmiyet oluşturmuştur.
AB Komisyonunda ülkemizden tescil edilen Milas Zeytinyağı, Edremit Zeytinyağı ve Aydın Memecik Zeytinyağı ile tescil talepli başvurusu yapılan Kilis Zeytinyağı ve Mut Zeytinyağı kayıtlarda yerini almıştır.
Mut Zeytinyağımızın AB Komisyonunda tescili için üreticilerimiz ile birlikte çıktığımız bu önemli yolda başta üreticilerimize, çalışma arkadaşlarımıza ve Avrupa Birliği Komisyonundaki tüm süreçleri özveri ile yürüten sınai mülkiyet hukuku kapsamında uluslararası mevzuata hakim olan coğrafi işaret danışmanımız Sayın Huriye Özener’e teşekkür ediyoruz.”
Daha önce 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 3 Kasım 2015 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 367 tescil numarası ile “Mut Zeytinyağı” ibareli coğrafi işaret menşe adı koruması ile ülkemizde tescil edilmişti.
İlçede her yıl ortalama 250 bin ton üzeri zeytin ve 150 bin ton üzeri zeytinyağı rekoltesi elde ediliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mutajans.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.