700 Endemik Zeytin Fidanı Toprakla Buluştu
700 Endemik Zeytin Fidanı Toprakla Buluştu
Mersin Mut’ta düzenlenen etkinlikte, Göksu Vadisi’ne özgü 700 endemik zeytin fidanı toprakla buluşturuldu.
Mersin Mut’ta düzenlenen etkinlikte, Göksu Vadisi’ne özgü 700 endemik zeytin fidanı toprakla buluşturuldu.
700 Endemik Zeytin Fidanı Toprakla Buluştu
MERSİN (MA) – Mersin Mut ilçesine bağlı Çortak Mahallesi’nde, Mutili Zeytinyağı Fabrikası öncülüğünde düzenlenen etkinlikte 700 endemik zeytin fidanı toprakla buluşturuldu.
Program, fabrikanın bahçesinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açılışta konuşan işletme sahibi Türker Çiftçi, etkinliğin bir tanıtım çalışmasından ziyade sosyal sorumluluk projesi olduğunu belirterek, Göksu Vadisi’nin endemik zeytin türlerine dikkat çekmek istediklerini ifade etti.
Küresel iklim krizine değinen Çiftçi, su kaynaklarının giderek azaldığını ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için yerel, dayanıklı türlerin önemine vurgu yaptı. Göksu Vadisi’nin zeytinin ana vatanlarından biri olduğunu belirten Çiftçi, kaybolmaya yüz tutmuş endemik türlerin yeniden yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
Etkinlikte konuşan Mut Kaymakamı Osman Çelikkol ise organizasyondan dolayı emeği geçenlere teşekkür ederek, bu tür çalışmaların bölge tarımı açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Konuşmaların ardından katılımcılar fidan dikim alanına geçerek başlıca Delice, Anıt Ağaç, Çöp Aşı, Topal Aşı, Çilli, Mut Sarı Ulağı, Söbü Aşı ve Ura Aşısı gibi endemik zeytin türlerini toprakla buluşturdu. Özellikle anıt ağaçlardan alınan çeliklerle üretilen fidanlar büyük ilgi gördü. Katılımcılar diktikleri fidanlara isimlerini yazarak etkinliğe anlam kattı.
Fidan dikim etkinliğine Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner, Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Etkinlik, Çukurbağ Cumhuriyet Kadınlar Korosu tarafından verilen türkü dinletisi ve katılımcılara yapılan ikramlarla sona erdi.
Mersin HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
