PROMOSYON

CHP’li Kış’tan Tapu Kanunu teklifine sert eleştiri

GÜNDEM (MA) - MUTAJANS | 29.04.2026 - 12:07, Güncelleme: 29.04.2026 - 12:07 83 kez okundu.
 

CHP’li Kış’tan Tapu Kanunu teklifine sert eleştiri

CHP’li Gülcan Kış, Tapu Kanunu teklifinin yetkileri merkezde topladığını belirterek düzenlemeye tepki gösterdi.

CHP’li Kış’tan Tapu Kanunu teklifine sert eleştiri ANKARA (MA) – Gülcan Kış, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Tapu Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik teklifine yönelik kapsamlı eleştirilerde bulundu. Teklifin “torba yasa” yöntemiyle hazırlandığını belirten Kış, birbirinden farklı düzenlemelerin tek metinde toplanmasının Meclis denetimini zayıflattığını ifade etti. “Torba yasa anlayışı denetimi zayıflatıyor” Kış, çevre danışmanlık firmalarına verilen yetkilerden TOKİ’ye tanınan düzenlemelere, belediye şirketlerinden Hazine taşınmazlarına kadar birçok farklı başlığın aynı teklif içinde yer aldığını belirterek, bu durumun sağlıklı bir yasama sürecini engellediğini söyledi. Belediyelere yönelik düzenlemelere tepki Teklifte yer alan düzenlemelerle belediyelerin şirket kurma ve ortak olma gibi faaliyetlerinin Cumhurbaşkanı iznine bağlandığını ifade eden Kış, bu durumun yerel yönetimlerin ekonomik iradesini sınırladığını savundu. “Acele kamulaştırma yaygınlaşıyor” Acele kamulaştırma uygulamasının olağanüstü durumlar için öngörüldüğünü hatırlatan Kış, bu yöntemin sosyal konut gerekçesiyle yaygınlaştırılmasının mülkiyet hakkı açısından riskler doğurabileceğini dile getirdi. Çevre ve mühendislik alanında eleştiriler Zemin ve temel etütlerine ilişkin düzenlemelerde yetkilendirme ve denetimin tamamen Bakanlığa bırakılmasını da eleştiren Kış, bu durumun meslek alanını daraltabileceğini ve denetim süreçlerinde belirsizlik yaratabileceğini söyledi. Hazine taşınmazları ve 2B arazileri Kış, “atıl taşınmaz” kavramının net tanımlanmamasının Hazine arazilerinin kullanımında belirsizlik oluşturduğunu belirterek, 2B arazilerine yönelik süre uzatımlarının da sorunu çözmek yerine ertelediğini ifade etti. “Teklif sistem tercihi içeriyor” Düzenlemenin yalnızca teknik değişiklikler içermediğini savunan Kış, yerel yönetimlerin yetkilerinin daraltılması ve denetim mekanizmalarının zayıflaması gibi unsurların bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Kış, teklifin mevcut haliyle kabul edilmemesi gerektiğini belirterek, daha şeffaf ve katılımcı bir yaklaşımla yeniden ele alınması çağrısında bulundu.
CHP’li Gülcan Kış, Tapu Kanunu teklifinin yetkileri merkezde topladığını belirterek düzenlemeye tepki gösterdi.

CHP’li Kış’tan Tapu Kanunu teklifine sert eleştiri

ANKARA (MA) – Gülcan Kış, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Tapu Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik teklifine yönelik kapsamlı eleştirilerde bulundu.

Teklifin “torba yasa” yöntemiyle hazırlandığını belirten Kış, birbirinden farklı düzenlemelerin tek metinde toplanmasının Meclis denetimini zayıflattığını ifade etti.

“Torba yasa anlayışı denetimi zayıflatıyor”

Kış, çevre danışmanlık firmalarına verilen yetkilerden TOKİ’ye tanınan düzenlemelere, belediye şirketlerinden Hazine taşınmazlarına kadar birçok farklı başlığın aynı teklif içinde yer aldığını belirterek, bu durumun sağlıklı bir yasama sürecini engellediğini söyledi.

Belediyelere yönelik düzenlemelere tepki

Teklifte yer alan düzenlemelerle belediyelerin şirket kurma ve ortak olma gibi faaliyetlerinin Cumhurbaşkanı iznine bağlandığını ifade eden Kış, bu durumun yerel yönetimlerin ekonomik iradesini sınırladığını savundu.

“Acele kamulaştırma yaygınlaşıyor”

Acele kamulaştırma uygulamasının olağanüstü durumlar için öngörüldüğünü hatırlatan Kış, bu yöntemin sosyal konut gerekçesiyle yaygınlaştırılmasının mülkiyet hakkı açısından riskler doğurabileceğini dile getirdi.

Çevre ve mühendislik alanında eleştiriler

Zemin ve temel etütlerine ilişkin düzenlemelerde yetkilendirme ve denetimin tamamen Bakanlığa bırakılmasını da eleştiren Kış, bu durumun meslek alanını daraltabileceğini ve denetim süreçlerinde belirsizlik yaratabileceğini söyledi.

Hazine taşınmazları ve 2B arazileri

Kış, “atıl taşınmaz” kavramının net tanımlanmamasının Hazine arazilerinin kullanımında belirsizlik oluşturduğunu belirterek, 2B arazilerine yönelik süre uzatımlarının da sorunu çözmek yerine ertelediğini ifade etti.

“Teklif sistem tercihi içeriyor”

Düzenlemenin yalnızca teknik değişiklikler içermediğini savunan Kış, yerel yönetimlerin yetkilerinin daraltılması ve denetim mekanizmalarının zayıflaması gibi unsurların bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kış, teklifin mevcut haliyle kabul edilmemesi gerektiğini belirterek, daha şeffaf ve katılımcı bir yaklaşımla yeniden ele alınması çağrısında bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mutajans.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.