Mersin’in Mut ilçesinde çiftçilerin sorunları masaya yatırıldı
Mersin’in Mut ilçesinde çiftçilerin sorunları masaya yatırıldı
Yeni Parti’nin Mut ilçesinde düzenlediği toplantıda Sencer Solakoğlu, üreticilerin yaşadığı sorunlara değinerek tarım politikalarına ilişkin çözüm önerilerini anlattı.
Yeni Parti’nin Mut ilçesinde düzenlediği toplantıda Sencer Solakoğlu, üreticilerin yaşadığı sorunlara değinerek tarım politikalarına ilişkin çözüm önerilerini anlattı.
Mersin’in Mut ilçesinde çiftçilerin sorunları masaya yatırıldı
MERSİN (MA) – Mersin’in Mut ilçesinde Yeni Parti İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen çiftçi buluşmasında, tarımsal üretimde yaşanan sorunlar, düşük ürün fiyatları, artan maliyetler ve çözüm önerileri ele alındı.
Tarihi Karacaoğlan Çınaraltı’nda gerçekleştirilen toplantıya, Yeni Parti Tarım Politikaları Kurulu Başkanı ve gölge tarım bakanı olarak tanıtılan Sencer Solakoğlu, Yeni Parti İl Başkanı Cengiz Gökçel, Mut İlçe Başkanı Süleyman Şentürk Tunca, parti yöneticileri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.
Tunca: " Mut önemli bir tarım ilçesidir"
Toplantının açılışında konuşan Yeni Parti Mut İlçe Başkanı Süleyman Şentürk Tunca, Mut'un ekonomisinin büyük ölçüde tarıma dayandığını belirterek, üreticilerin bu yıl ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadığını söyledi.
Zeytin üreticilerinin yanı sıra elma ve üzüm üreticilerinin de zor durumda olduğunu ifade eden Tunca, tarımsal sorunlara çözüm üretmek amacıyla çiftçilerle bir araya geldiklerini belirtti.
Tunca, Yeni Parti olarak çözüm odaklı politikalar geliştirdiklerini belirterek Solakoğlu'nun ziyaretinin önemine dikkati çekti.
Gökçel: "Tarım ürünleri bahçede alıcı bekliyor"
Yeni Parti İl Başkanı Cengiz Gökçel ise Mersin genelindeki tarımsal sorunlara değindi.
Mut'ta zeytin ve kayısı, Çukurova'da narenciye, Gülnar'da elma, Anamur'da ise çilek, avokado ve muz üreticilerinin yaşadığı sorunları gündeme getiren Gökçel, birçok ürünün yeterli alıcı bulamadığını savundu.
Gökçel, tarım sektöründe yaşanan sıkıntıların plansız üretim ve uygulanan ekonomi politikalarından kaynaklandığını öne sürerek hükümetin tarım politikalarını eleştirdi.
Solakoğlu: "Üreticinin önünü görebilmesi gerekiyor"
Toplantıda konuşan Sencer Solakoğlu, tarımsal üretimde fiyat baskısı, plansızlık ve öngörü eksikliğinin üreticiyi zor durumda bıraktığını savundu.
Enflasyonla mücadele kapsamında uygulanan politikalar, döviz kuru ve plansız üretim anlayışının çiftçiyi olumsuz etkilediğini ifade eden Solakoğlu, üreticilerin yalnızca fiyat belirlemede değil, ürün kalitesinin değerlendirilmesinde de yeterince söz sahibi olamadığını söyledi.
Benzer sorunların zeytinin yanı sıra domates, mısır ve süt üretiminde de yaşandığını belirten Solakoğlu, tarım politikalarında uzun vadeli planlamanın önemini vurguladı.
Üretici ile tüketici arasındaki fiyat farklılıklarına da dikkati çeken Solakoğlu, limon fiyatlarını örnek göstererek ürünlerin tarladan markete ulaşıncaya kadar önemli ölçüde fiyat değişimine uğradığını ifade etti.
"Garantili Adım Modeli" önerisi
Çiftçinin yalnızca destekleme ödemeleriyle korunamayacağını belirten Solakoğlu, kuraklık, kırağı ve susuzluk gibi risklerin üreticinin gelirini doğrudan etkilediğini söyledi.
Bu nedenle "Garantili Adım Modeli" adını verdikleri sistemi hayata geçirmeyi hedeflediklerini açıklayan Solakoğlu, model kapsamında çiftçinin makul kârının garanti altına alınmasını ve gelir güvencesi sağlanmasını amaçladıklarını ifade etti.
Solakoğlu, söz konusu modelin yasal altyapısına ilişkin çalışmaların yaklaşık iki yıldır sürdüğünü kaydetti.
Kadın üreticilere sosyal güvence vurgusu
Tarımsal üretimde kadın emeğinin önemine dikkati çeken Solakoğlu, tarlalarda ve tarımsal işletmelerde çalışan birçok kadının sosyal güvenceden yoksun olduğunu belirtti.
Kadın üreticilerin sigorta primlerinin kamu kaynakları veya farklı finansman modelleriyle desteklenmesini hedeflediklerini anlatan Solakoğlu, kadınların emeklilik döneminde ekonomik güvenceye kavuşmasının önemini vurguladı.
"Zeytin bizim birincil önceliğimiz"
Kendisinin de zeytin üreticisi olduğunu belirten Solakoğlu, zeytinin Türkiye için stratejik öneme sahip tarım ürünlerinden biri olduğunu söyledi.
Zeytin ve zeytinyağı sektöründe markalaşmanın güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Solakoğlu, tağşişle mücadele edilmesi ve denetimlerin etkinleştirilmesinin önemine işaret etti.
Ayvalık ve Edremit bölgesindeki temaslarında Mut zeytinyağının farklı bölge isimleriyle satıldığı yönünde iddialar duyduğunu aktaran Solakoğlu, bu iddialara kendisinin tanık olmadığını da belirtti.
Tarımda sorunlar ortaya çıktıktan sonra müdahale edilmesinin üreticinin zararını önlemekte yetersiz kalabildiğini savunan Solakoğlu, üretimden pazarlamaya kadar bütün süreçlerin planlı şekilde yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Üreticilerin emeğinin karşılığını alabildiği, sürdürülebilir ve planlı bir tarım düzeni hedeflediklerini belirten Solakoğlu, konuşmasının ardından katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdi.
Mersin HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
