Mangal kömürü için 1800 rakımlı yaylada yaklaşık 5 ay mesai yapıyorlar

Genel (AA) - Anadolu Ajansı | 24.10.2023 - 14:59, Güncelleme: 24.10.2023 - 11:07 411+ kez okundu.
 

Mangal kömürü için 1800 rakımlı yaylada yaklaşık 5 ay mesai yapıyorlar

- Osmaniye'nin Düziçi ilçesi Dumanlı Yaylası'nda çadırlarda kalan 7 aile, mangal kömürü hazırlayarak geçimini sağlıyor

OSMANİYE (AA) - MUZAFFER ÇAĞLIYANER/ERSİN ŞİMŞEK - Osmaniye'nin Düziçi ilçesi 1800 rakımlı Dumanlı Yaylası'nda çadırlarda kalan 7 aile, mangal kömürü için mesai harcıyor.Aralarında Şanlıurfa ve Mardin'den gelenlerin de olduğu aileler, ekmek parası için ormanın içinde kurdukları çadırda kalıyor.Sabah saatlerinde mesaiye başlayan aileler, ormandan kesim izni verilen ağaçları budayarak traktörlere yüklüyor.Odunları parçalara ayırarak çadırlarının yakınındaki ocaklara getiren aileler, odunları arasına saman koyarak üst üste yerleştiriyor.Daha sonra işçiler, üzerini toprakla kapattıkları odunları, yaklaşık 10-15 gün gece gündüz nöbetleşe çalışarak yakıyor.Aileler, zahmetli bir sürecin ardından elde ettikleri mangal kömürünü paketleyip satışa hazır hale getiriyor.Hazırlanan mangal kömürü, kilogramı 18 liradan satışa sunuluyor.Hasan Obak, AA muhabirine 2004'ten bu yana mangal kömürü yapımıyla geçimini sağladığını anlattı.Eşi ve 3 çocuğuyla yaylada yaklaşık 5 ay kaldığını anlatan Obak, mangal kömürü yapımının zor ve zahmetli olduğunu söyledi.Obak, izin verilen ağaçları kesip mangal kömürüne dönüştürmek için çalıştıklarını, her gün yorucu bir mesai yaptıklarını dile getirdi.Mardin'den gelen 46 yaşındaki Seyfettin Eser de 5 çocuğundan 2'siyle mangal kömürü yapımında çalıştığını anlattı.İşlerinin çok zor olduğunu belirten Eser, şunları kaydetti:"Alnımızın teriyle kazandığımız para helal olduğu için mutluyuz. 5 çocuğum var, 2'si burada benimle çalışıyor, diğerleri ve eşim Mardin'de yaşıyor. İnşallah 1-1,5 ay içinde işimiz bitecek ve evimize döneceğiz. Buradan kazandığımızla da geçinmeye çalışacağız."
- Osmaniye'nin Düziçi ilçesi Dumanlı Yaylası'nda çadırlarda kalan 7 aile, mangal kömürü hazırlayarak geçimini sağlıyor

OSMANİYE (AA) - MUZAFFER ÇAĞLIYANER/ERSİN ŞİMŞEK - Osmaniye'nin Düziçi ilçesi 1800 rakımlı Dumanlı Yaylası'nda çadırlarda kalan 7 aile, mangal kömürü için mesai harcıyor.

Aralarında Şanlıurfa ve Mardin'den gelenlerin de olduğu aileler, ekmek parası için ormanın içinde kurdukları çadırda kalıyor.

Sabah saatlerinde mesaiye başlayan aileler, ormandan kesim izni verilen ağaçları budayarak traktörlere yüklüyor.

Odunları parçalara ayırarak çadırlarının yakınındaki ocaklara getiren aileler, odunları arasına saman koyarak üst üste yerleştiriyor.

Daha sonra işçiler, üzerini toprakla kapattıkları odunları, yaklaşık 10-15 gün gece gündüz nöbetleşe çalışarak yakıyor.

Aileler, zahmetli bir sürecin ardından elde ettikleri mangal kömürünü paketleyip satışa hazır hale getiriyor.

Hazırlanan mangal kömürü, kilogramı 18 liradan satışa sunuluyor.

Hasan Obak, AA muhabirine 2004'ten bu yana mangal kömürü yapımıyla geçimini sağladığını anlattı.

Eşi ve 3 çocuğuyla yaylada yaklaşık 5 ay kaldığını anlatan Obak, mangal kömürü yapımının zor ve zahmetli olduğunu söyledi.

Obak, izin verilen ağaçları kesip mangal kömürüne dönüştürmek için çalıştıklarını, her gün yorucu bir mesai yaptıklarını dile getirdi.

Mardin'den gelen 46 yaşındaki Seyfettin Eser de 5 çocuğundan 2'siyle mangal kömürü yapımında çalıştığını anlattı.

İşlerinin çok zor olduğunu belirten Eser, şunları kaydetti:

"Alnımızın teriyle kazandığımız para helal olduğu için mutluyuz. 5 çocuğum var, 2'si burada benimle çalışıyor, diğerleri ve eşim Mardin'de yaşıyor. İnşallah 1-1,5 ay içinde işimiz bitecek ve evimize döneceğiz. Buradan kazandığımızla da geçinmeye çalışacağız."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mutajans.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.